You are here

Proslava 134. rođendana Zemaljskog muzeja BiH

OBILJEŽAVANJE 134. GODINE OD OSNIVANJA ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE

Najvažnija savremena naučno-obrazovna i kulturna institucija u Bosni i Hercegovini, Zemaljski muzej BiH ove godine obilježava svoju 134. godišnjicu. Iako limitirani epidemiološkim mjerama, odlučili smo se tradicionalno proslaviti rođendan zajedno s posjetiteljima, koje ovim putem molimo da se striktno pridržavaju propisanih pravila o maskama, dezinfekciji, razmaku i grupisanju. 

Očekujemo Vas u utorak, 01. 02. 2022. godine, od 10:00 do 19:00 h, uz sljedeće sadržaje:

10:00–18:00h Prodaja muzejskih publikacija uz prigodan popust.

11:00h predavanje:  "Izumrla Darvinova žaba", A. Zimić (prostor prizemlja stalne izložbe Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba, broj posjetitelja ograničen na 30).

11:00–12:00h Sarajevska hagada.

12:00h Otvorenje privremene izložbe Upotrebna vrijednost stijena i minerala (prizemlje zgrade Odjeljenja za prirodne nauke).

12:30 h predavanje "Kulturno-historijski i interpretativni aspekt sevdalinke", dr. N. Efendić (prostor prizemlja stalne izložbe Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba, broj posjetitelja ograničen na 30).

14:00h predavanje  "Upotrebna vrijednost stijena i minerala", dr. A. Hamzabegović (prostor prizemlja stalne izložbe Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba, broj posjetitelja ograničen na 30).

16:00h predavanje  "Konzervacija, restauracija i rekonstrukcija predmeta za izložbu ''Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba''.", mr. E. Vesković, L. Bajramović, E. Kapetanović (prostor prizemlja stalne izložbe Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba, broj posjetitelja ograničen na 30).

17:00–18:00h Sarajevska Hagada. 

Na predavanjima broj prisutnih ljudi bit će ograničen na 30. Molimo vas da svoje mjesto osigurate na vrijeme, tako što ćete se najaviti kod dežurnih radnika na ulazu u muzej. 

*Zbog izvođenja opsežnih sanacijskih radova na zgradi Odjeljenja za prirodne nauke, trenutno su nedostupne izložbe na prizemlju. Iz istog razloga, zgrada Odjeljenja za etnologiju je u potpunosti zatvorena do daljnjeg. Hvala na razumijevanju!

Ulaz je slobodan!