You are here

Rad na ponovnom postavljanju stalne izložbe "Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba"

Tijekom 2016. i 2017. godine u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine pokrenut je niz aktivnosti na obogaćivanju muzeoloških sadržaja koji će doprinijeti kulturnoj i edukativnoj djelatnost institucije. Zemaljski muzej BiH već 129 godina ima svoje prepoznatljivo i zasluženo mjesto u kulturi i nauci naše zemlje i regiona koje će i ovim aktivnostima zasigurno biti opravdano.

Veliki i značajan projekat na kojem se trenutno radi je realizacija stalnog izložbenog postava Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba. Ovo je jedini stalni postav na Odjeljenju za arheologiju koji nažalost, unatoč dugogodišnjim nastojanjima, još uvijek nije ostvaren i dostupan posjetiteljima Muzeja. Uspješna realizacija ovog kompleksnog i višegodišnjeg projekta podrazumijeva, između ostalog, i stručnu suradnju s kolegama s kojima Muzej ima višegodišnju institucionalnu i kulturnu međunarodnu suradnju.

Na izvedbi planiranih aktivnosti angažovana je radna skupina koju predvodi dr. sc. Andrijana Pravidur, načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, a u kojoj su dr. sc. Ana Marić, kustosica na Odsjeku za prapovijest, dr sc. Hrvoje Potrebica, redovni profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Jacqueline Balen, voditeljica Odjela za pretpovijest iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i dr. sc. Nikola Vukosavljević, docent na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Boravak kolega iz Hrvatske u Zemaljskom muzeju BiH podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u sklopu Programa međunarodne kulturne suradnje.

Rad na realizaciji stalnog izložbenog postava nastavit će se i tijekom 2018. godine.