You are here

Sarajevska hagada i Rukopisna zbirka GHB upisani u registar Memorije svijeta

Sarajevska hagada i Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke uslovno su upisani u UNESCO-ov registar Memorije svijeta, registar posvećen pokretnoj kulturnoj baštini svijeta. Ovo je veliki uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, za očuvanje i promociju kulturno-historijskog naslijeđa naše zemlje.

Registar Memorije svijeta je međunarodna inicijativa pokrenuta s ciljem zaštite dokumentarnog naslijeđa kao što su različite zbirke, arhivska i knjižna građa, usmena tradicija, audio-vizualni materijali od globalne važnosti.

Proces upisa Sarajevske hagade i Rukopisne zbirke GHB trajao je oko dvije godine, od podnošenja zahtjeva za nominaciju, procjene važnosti pokretnog kulturnog dobra, potvrde važnosti i konačno upisa pokretne kulturne baštine na UNESCO-vu listu Memorije svijeta.

Sarajevska hagada, prema ocjenama stručnjaka, jedna je od pet najvrednijih sačuvanih hagada u svijetu, nastalih na području Katalonije u 14. stoljeću. Hagada je iz Španije izašla za vrijeme progona Jevreja, krajem 15. stoljeća, jedno vrijeme se nalazila u Italiji, a naposlijetku je, pod nepoznatim okolnostima, stigla u Bosnu i Hercegovinu gdje ju je, od porodice Kohen za 150 kruna, otkupio Zemaljski muzej BiH.

Sarajevska hagada će uskoro dobiti i novi izložbeni prostor dostojan ovog neprocjenjivog rukopisa. Naime, projekt „Hagada, bliža vama“ koji finansira ambasada Republike Francuske, a implementira UNESCO, bliži se kraju. Projekt podrazumijeva obnovu sobe u kojoj se čuva Hagada, obnovu sigurnosnih sistema te novi, poboljšan način prezentacije rukopisa koji će uskoro biti mnogo dostupniji svim posjetiocima.

Rukopisnu zbirku Gazi Husrev-begove bibliotekečini 10.561 rukopis na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku. Iako većina ovih rukopisa potječe iz velikih islamskih centara kao što su Meka, Medina, Kairo, Bagdad, Damask, Istanbul i drugi, znatan broj ih je nastao (napisan ili prepisan) u našim krajevima.

Nakon dorade prijavnih formulara, Sarajevska hagada i Rukopisna zbirka GHB bit će i službeno upisani u UNESCO-ov registar Memorije svijeta.