You are here

Sve je tu za Dvadesetu: filmovi, koncerti, performansi, posebne izložbe i originalna Sarajevska hagada

Od 26. do 31.12.2019., ususret 2020. godini, Obala Art Centar i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine pripremili su niz posebnih sadržaja na nekoliko lokacija u Sarajevu. Tako će građani, gosti i turisti Sarajeva u programu pod nazivom “Sve je tu za Dvadesetu” imati priliku uživati u bh. filmovima u kinu Meeting Point koji govore o Sarajevu. U Zemaljskom Muzeju Bosne i Hercegovine publika ima priliku uživati u posebnim koncertima, tematskim izložbama, omnibusu Mostovi Sarajeva i originalnoj Sarajevskoj hagadi, u produženom radnom vremenu Muzeja posebno za ovaj program! Program je nastao na inicijativu Vlade Kantona Sarajevo, uz sufinansiranje Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

 

U kinu Meeting Point od 26. do 30.12.2019. u dva termina – u 17.30 i u 20 sati, bit će prikazani filmovi bosanskohercegovačke kinematografije koji tematiziraju Sarajevo i događaje u ovom gradu, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje. Filmovi koji će biti prikazani su “Grbavica” Jasmile Žbanić, omnibus “SEE Factory: Sarajevo Mon Amour” grupe autora, “Dobar dan za posao” Martina Turka, “Kod amidže Idriza” Pjera Žalice, “Sin” Ines Tanović, omnibus “Mostovi Sarajeva”, “Scream for me Sarajevo” Tarika Hodžića, “Pun mjesec” Nermina Hamzagića, kratki filmovi Sarajevo Grad Filma (Jutarnje molitve, Kružni tok, Oslobađanje u 26 slika, Unazad, Nešto slatko) i “Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića.

Ulaz je besplatan za sve projekcije.

 

Posebno za ovu priliku, od 26. do 31.12.2019. Zemaljski muzej BiH će biti otvoren od 10 do 23 sata svakim danom, sa brojnim posebnim programima! Publika će u Zemaljskom muzeju imati priliku uživati u dva koncerta: u subotu, 28.12. bit će održan koncert sefardske muzike “Barimatango” u kojem Jelena Milušić i Atilla Aksoj dirljivo i uzbudljivo interpretaju sefardsku muziku Balkana i jugoistočne Evrope. U nedjelju, 29.12. u 20 sati koncert će održati sarajevski gudački ansambl SAGA, koji izvodi kamernu muziku raznih muzičkih žanrova. Ususret Novogodišnjim praznicima i svom prvom rođendanu, SAGA će izvesti poznate kompozicije klasične i evergreen/pop muzike, od klasika Bacha, Haydna i Bizeta do hitova Sinatre, Janis Joplin, Michaela Jacksona… Skladbe izvode Ivana Đurić (violina), Sanja Manov (violina / viola) i Anela Dervišević (violončelo).

Posjetitelji Zemaljskog muzeja će svakim danom od 10 do 23 sata imati priliku pogledati filmove iz omnibusa “Mostovi Sarajeva” u kojem evropski reditelji propituju šta je Sarajevo predstavljalo za Evropu u stogodišnjoj historiji i šta predstavlja danas. Stalna zbirka će za posjetitelje biti otvorena svakim danom do 23 sata. Posebno za ovu priliku bit će izložena originalna Sarajevska hagada svakim danom od 20 do 22 sata. Pripremljena je i posebna tematska izložba “Živi svijet pod snijegom i ledom”, koja će biti otvorena 26.12., kao i predavanje prof.dr. Emira O. Filipovića “Kovanje slova i riječi: Epigrafske tradicije u srednjovjekovnoj Bosni” 30.12. Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Od 26. do 31.12.2019. cijene ulaznica za Zemaljski muzej su jedinstvene: besplatan ulaz za osobe mlađe od 18 godina, a 3 KM za starije od 18.

Cijene ulaznice za koncerte: za koncert Barimatango (program Sarajevska hagada / koncert sefardske muzike): 10 KM; cijena ulaznice za koncert Sarajevskog gudačkog ansambla Saga: 8 KM. Ulaznice za koncerte se prodaju u Muzeju od 24.12., a ulaznica za koncert je ujedno i ulaznica za sve postavke u Muzeju cijeli dan!

 

Uz filmove, izložbe, koncerte i predavanja, turisti Sarajeva i građani na ulicama grada ponovo će imati priliku sresti istorijske ličnosti koje su obilježile dvije najvažnije etape u istoriji grada: otomansku i austrougarsku, i to zahvaljujući performansu SarajevoReborn. Ulicama Sarajeva ponovo će proći Gazi Husrev-beg, Isa-beg Ishaković, Franz Ferdinand, njegova supruga Sophie Chotek i Gavrilo Princip, a možete ih sresti u subotu, nedjelju i ponedjeljak, 28., 29. i 30.12.2019.

Za dobar završetak 2019. i još bolji početak 2020. godine uživajte u programu “Sve je tu za Dvadesetu”!