You are here

Svjetski dan roda

Danas, 24.08., obilježava se Svjetski dan roda. Red roda (Ciconiiformes) obuhvata 18 vrsta iz šest rodova. Nama su napoznatije bijela roda (Ciconia ciconia) i crna roda (Ciconia nigra) koje tokom gniježđenja obitavaju u našim krajevima, a zatim sele. Za razliku od crne rode koja živi pojedinačno i vezana je za šumska staništa, bijela roda živi u kolonijama i vrlo je vezana za čovjeka.

Bijela roda je oduvijek smatrana simbolom novog života i rođenja. Austrijski ornitolog i kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Othmar Reiser, 1895. godine pisao je o gniježđenju 80 parova roda u selu Lončari. Nažalost, situacija danas nije takva. Naime, tokom 8. Internacionalnog cenzusa bijele rode, koji se ove godine odvijao pod okriljem njemačke organizacije NABU, Ornitološko društvo “Naše ptice” je prikupilo podatke o 94 aktivna gnijezda i oko 250 izleglih mladunaca u Bosni I Hercegovini. Vjerujemo da ovo nije konačan broj gnijezda bijele rode u Bosni i Hercegovini, ali još uvijek je daleko od broja od oko 1500 parova koliko se gnijezdi u zemljama regiona. Nažalost, ovogodišnja priča o rodama u Bosni i Hercegovini obilježena je njihovim velikim stradanjem u mjestu Ramići, kada je zbog elektrokucije stradalo više desetina roda koje su se spremale za seobu. Na ovu pojavu niko od nadležnih nije reagovao.

Možda monografija o bijeloj rodi u Bosni i Hercegovini, koja je želja kustosa našeg muzeja, dr. Dražena Kotrošana, osvijetli i druge aspekte života ove ptice u našoj državi. Nadamo se da će monografija tokom naredne godine biti i više od želje.

Dotada čuvajmo naše rode kao zalog novom životu i rađanju bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Bijela roda (Ciconia ciconia) – foto: Dražen Kotrošan