You are here

Tokom pripreme i rada na stalnoj postavci “Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba” osmišljen tip “otvorenog depoa"

Otvoreni depo u svom najširem smislu predstavlja zaseban prostor unutar muzejske cjeline u kojem su predstavljeni predmeti koji nisu uključeni u strukture stalnih postavki, ali su ipak dostupni široj publici. Takvi depoi mogu služiti i kao studijski prostori za istraživače, te istovremeno pružiti posjetiteljima osjećaj da su "zavirili" u neke od muzejskih tajni.

Otvoreni depo u sklopu stalnog postava "Bosna i Hercegovina u prethistoriji" tako predstavlja grobove s lokaliteta Donja Dolina kod Bosanske Gradiške, koji su tokom 1902. i 1904. godine netaknuti prebačeni u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Novom izložbenom koncepcijom dio tih grobova nije uključen u postav, no na ovaj način posjetiteljima je pružena prilika da ih ipak vide. Izloženo je pet grobova, dva iz sojenica i tri s Greda, iz razdoblja od 6. do 4. st. p. n. e.

Osim spomenutih grobova, u otvorenom depou predstavljena je i grčka keramika s matičnog područja (Atika, Beocija, Mala Azija, grčki otoci), koja pripada zbirci stranih predmeta i kao takva nije uključena u novi stalni postav. Prostor u kojem je smješten prvi tip ovakvog depoa u našem Muzeju je prostor nekadašnje foto labaratorije.

Restauracija navedenog prostora i njegova adaptacija u prostor depoa podrazumijevala je građevinske i zanatske radove te zaštitu namještaja koji je star koliko i sama zgrada ZMBIH. Izvođač navedenih radova je firma Neimar d.o.o. Sarajevo, a nadzor radova pratila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u okviru projekta "Preventivna konzervacija Zbirki Zemaljskog muzeja BiH".