You are here

U Zemaljskom muzeju BiH počeo međunarodni trening o spašavanju kulturne baštine i muzejskih zbirki

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, od 7. do 12. novembra održava se trening za mlade profesionalace iz oblasti naslijeđa i muzeologije. 

«Međunarodni trening o upravljanju rizika u kriznim situacijama u oblasti kulturne baštine» zajednički organizuju Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova. U programu učestvuju mladi profesionalci iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Egipta, Gruzije, Irana, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske.

Program kombinuje teorijska predavanja regionalnih i međunarodnih stručnjaka sa praktičnim vježbama osmišljenim da prikažu stvarnu situaciju i provjere znanje učesnika. Trening ima za cilj da učesnici steknu praktične vještine u zaštiti i spašavanju muzejskih zbirki, lokaliteta i nematerijalne baštine prije, tokom i nakon katastrofa.

Program se odvija u periodu od tri sedmice, počeo je u Sarajevu, od 7. do 13. novembra, nastavlja se u Prištini, od 13. do 20. novembra, dok će zadnja, treća sedmica, biti održana u Đirokastri u Albaniji, od 21. do 27. novembra.

U prvoj sedmici treninga učesnici uče o različitim pristupima i strategijama očuvanja naslijeđa i muzejskih zbirki, identifikaciji rizika od uništenja naslijeđa, kao i prvoj pomoći u spašavanju vrijednih predmeta, ali će učestvovati i u vježbi simulacije katastrofe.

Trening je organizovan u sklopu regionalnog projekta Zaštita kulturnog naslijeđa u vanrednim situacijama na Balkanu (Balkan Cultural Aid Response for Emergencies – B+CARE). B+CARE je platforma osnovana u martu 2016. godine s ciljem da inspiriše, poduči i koordinira volontere u poslovima pripreme i pružanja pomoći u hitnim slučajevima.

Trening finansira Prince Claus fondacija za kulturu i razvoj iz Holandije i Vlada Švedske.