You are here

Veliko zanimanje za program “Sve je tu za Dvadesetu”

Program “Sve je tu za Dvadesetu” sa nizom umjetničkih sadržaja na nekoliko lokacija u Sarajevu, održava se uz veliko zanimanje građana te domaćih i stranih turista. U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u subotu navečer je uz ogroman interes održan koncert “Barimatango” – noć sefardske muzike, u izvedbi Atille Aksoja i Jelene Milušić. Njima je ovo bio prvi nastup u Zemaljskom muzeju BiH, a publika je imala priliku čuti pjesme koje će uskoro biti objavljene na njihovom novom albumu sefardske muzike.

“Za mene je ovo bilo posebno iskustvo – posebno iskustvo jer je Zemaljski muzej institucija koja ima svoje veliko značenje i težinu. Sretna sam što smo izvodili sefardski repertoar na koncertu koji se događa još uvijek uoči Hanuke, koju smo i na ovaj način obilježili”, izjavila je Milušić.

“Nismo očekivali ovakav odziv publike – hvala Sarajevu na dolasku na koncert sefardske muzike. Hvala Zemaljskom muzeju BiH i Obala Art Centru na pozivu. Mi smo uživali, nadamo se kao i publika”, rekao je Aksoj.

U nedjelju, 29.12.2019. u 20 sati u Zemaljskom muzeju BiH koncert će održati sarajevski gudački ansambl Saga.

Programi “Sve je tu za Dvadesetu” odvijaju se na nekoliko lokacija u gradu - u kinu Meeting Point posjetitelji imaju priliku gledati bh. filmove u dva termina: u 17.30 i u 20 sati, uz besplatan ulaz. U nedjelju, 29.12. u 17.30 sati na programu je film Tarika Hodžića “Scream for me Sarajevo”, a u 20 sati “Pun mjesec” Nermina Hamzagića.

Na ulicama Sarajeva građani i domaći i strani turisti mogu sresti istorijske ličnosti – Franza Ferdinanda, Sophie Chotek, Gazi Husrev-bega…, u sklopu performansa Sarajevo Reborn. Oni će u nedjelju, 29.12. u Zemaljskom muzeju BiH djeci dijeliti paketiće u suradnji s udruženjem “Dajte nam šansu”.

Posebno za program “Sve je tu za Dvadesetu” produženo je radno vrijeme Zemaljskog muzeja BiH – do 23 sata, uz posebne cijene ulaznica: besplatan ulaz za osobe mlađe od 18 godina, a stariji od 18 godina plaćaju cijenu dječije ulaznice od 3 KM. Posebno za ovu priliku izložena je originalna Sarajevska hagada svakim danom od 20 do 22 sata. Uz stalne zbirke, postavljene su i tematske izložbe, a posebno za program “Sve je tu za Dvadesetu” u Zemaljskom muzeju BiH prikazuje se omnibus “Mostovi Sarajeva”.

“Sve je tu za Dvadesetu” sa bogatim umjetničkim programom nastao je na inicijativu Vlade Kantona Sarajevo, uz sufinansiranje Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u organizaciji Obala Art Centra i Zemaljskog muzeja BiH. Program traje do 31.12.2019.