You are here

"Između dvije imperije" u Slovenskom etnografskom muzeju, Ljubljana

Datum događaja: 
14/03/2019

U Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani, 14. marta 2019. godine, svečano će biti otvorena izložba fotografija „Između dvije imperije: Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885.-1919.“

Uz izložbu bit će predstavljena i fotomonografija istog imena u izdanju Zemaljskog muzeja BiH, u kojoj je sadržan dio vrijedne muzejske zbirke fotografija na staklenim pločama, nastalih krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Franjo Topič, muzejski fotograf u to vrijeme, zabilježio je mnoštvo detalja - nošnje, običaje, svečane prilike i trenutke iz svakodnevnog života stanovnika Bosne i Hercegovine, na fotografijama koje danas predstavljanju neprocjenjivo kulturno naslijeđe naše zemlje.

Monografija Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919. predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija i ujedno je najvažniji izdavački poduhvat Zemaljskog muzeja BiH u posljednjih nekoliko godina.

Knjiga daje kvalitetniji i cjelovitiji uvid u stvaralački opus autora čiji se rad izdvaja kao izvor prvog reda za istraživanje intimne historije i geografije bosanskohercegovačkog društva u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopšte – Prvog svjetskog rata.

Izložba će biti postavljena do 26. maja 2019. godine u Slovenskom etnografskom muzeju.