You are here

19. stoljeće

Odjeljenje za etnologiju, materijalna kultura, zbirka tekstilnog pokućstva, makat

Makat

Makat je izrađen od domaće vune, na vertikalnom ili horizontalnom tkalačkom stanu, tehnikom klječanja (prebiranja na prste) i tehnikom pretkivanja. Tehnike klječanja i pretkivanja koristile su žene u Bosni i Hercegovini u kućnoj ili radioničkoj djelatnosti.

Odjeljenje za etnologiju, narodna nošnja, kapa s tepelukom

Ženska kapa sa tepelukom

Žensko oglavlje napravljeno je iz više dijelova. Svaki dio radio je drugi majstor, a na kraju ih je spajao u jednu cjelinu majstor koji se bavio izradom fesova i ženskih oglavlja.

Odjeljenje za etnologiju, pokućstvo, vrata

Vrata u drvorezu

Vrata ugrađenog ormara (dolafa), izrađena tehnikom drvorezbarenja. Ova vrsta ormara imala je više ovakvih vrata, koja su bila postavljena u nizu, i predstavljala je dio enterijera bogatih, gradskih kuća.

Odjeljenje za etnologiju, narodna nošnja, pregača

Ženska pregača

Dio hrvatske ženske nošnje karakterističan za cijelu Bosansku Posavinu. Pregača je tkana na redak od domaće vune u crnoj, bijeloj, narandžastoj, žutoj, plavoj i crvenoj boji. Šare predstavljaju uzdužne pruge. Okolo je oivičena vunenim crvenim „marvićem” (čipkom), koji je pleten iglom na kuku.

Odjeljenje za etnologiju, kutija za nakit, 19. stoljeće, 19. vijek, filigran

Kutija za nakit

Srebrena kutija izrađena tehnikom filigrana – vrlo zahtjevnom i preciznom obradom srebrene ili zlatne žice, od koje se potom formiraju različiti oblici. Radili su je majstori kujundžije posebno specijalizirani za izradu filigrana.

Odjeljenje za etnologiju, oružje, jatagan bjelosapac

Jatagan bjelosapac

Oružje koje su muškarci nosili prilikom svakog udaljavanja od kuće, jatagan je bio i statusni simbol, koji je ukazivao na zrelost, muževnost i bogatstvo vlasnika.

Odjeljenje za etnologiju, narodna nošnja, ženska nošnja, anterija

Anterija

Dio ženske odjeće koji se nosio preko vezene košulje, anterija se nosila do početka 20. stoljeća. Izrađivali su je majstori terzije od kadife i bogato ukrašavali zlatovezom, pa je bila najskupocjeniji dio ženske odjeće koja se nosila u bogatim kućama, posebno u gradovima.