You are here

Patkasta ulješura – Hyperoodon ampullatus Forster

  • Odjeljenje za prirodne nauke, zoologija, sisari, kitovi, skelet, ulješura

Odsjek:

Kitovi (Cetacea) su grupa koja obuhvata oko 80 vrsta izuzetno velikih sisara koji su prilagođeni životu u vodi. Za razliku od riba, kod kitova su peraje kožni nabori bez kostura. Kitovi se smatraju izuzetno dugovječnim životinjama – pojedine vrste mogu živjeti preko 200 godina. Zbog prekomjernog lova kitovi se danas smatraju veoma ugroženom grupom životinja.

U izložbenoj postavci Svijet vodenih i močvarnih staništa nalazi se primjerak patkaste ulješure (Hyperoodon ampullatus) koji je 1893. godine izbačen na obale otoka Tinos u Egejskom moru (Grčka). Patkasta ulješura dostiže dužinu oko 10 metara, a težinu preko sedam tona. Ova je vrsta rasprostranjena od Islanda do Grenlanda i Nove Zemlje. Također je zabilježena i u Sjevernom i Baltičkom moru, dok je rjeđe prisutna u Sredozemnom moru. Procjenjuje se da danas ukupna populacija ove vrste broji do 10.000 jedinki.

Vrsta predmeta:

Dostupnost 
Skelet patkaste ulješure možete vidjeti u izložbenoj postavci Svijet vodenih i močvarnih staništa, na Odjeljenju za prirodne nauke.
  • Odjeljenje za prirodne nauke, zoologija, sisari, kitovi, skelet, ulješura