You are here

Antički teatar Skupi - uspješna arheološka priča

Izložba Antički teatar Skupi – uspješna arheološka priča postavljena je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine do 12. maja 2018. godine, a organizirana je u suradnji Filozofskog fakulteta – Skoplje i  Muzeja grada Skoplja. 

Izložba gostuje u Zemaljskom muzeju BiH zahvaljujući Memorandumu o saradnji potpisanom 2016. godine između Filozofskog fakulteta u Skoplju, Muzeja grada Skoplja  i Zemaljskog muzeja BiH, kojim je započeta efikasna i koordinirana suradnja između navedenih institucija. 

U razdoblju između 2013. - 2015. godine izvršena su arheološka istraživanja antičkog teatra u Skupiju, nedaleko od Skoplja, u okviru projekta Antički teatar – Skupi, istraživanje, zaštita, obnova, rekonstrukcija i prezentacija – 2013.-2017. Cilj projekta  je cjelovito istraživanje, odnosno otkrivanje arhitektonske strukture teatra, njegova konzervacija, rekonstrukcija, revitalizacija i predstavljanje nalaza publici. Krajnja namjera je ponovo oživjeti zgradu antičkog teatra u Skupiju, otvoriti ga za publiku kao savremeni kulturni centar u kojem bi se održavale kulturne manifestacije, koncerti, promocije, performansi i predstave. 

Arheološko nalazište u Skupiju, nadomak Skoplja, jedno je od najznačajnijih i najvećih nalazišta u Republici Makedoniji. Na njemu je pronađen niz građevina  - dijelovi fortifikacije , odnosno zidina bedema, ranokršćanska bazilika, ulice, termalne kupelji, žitnice, vile i druge zgrade, ali i više od 5000 grobova u gradskoj nekropoli. Teatar, svojom pozicijom i veličinom dominira nad ostalim zgradama u nalazištu.

Izložbu čini 15 panoa na kojima su prikazane različite faze iskopavanja teatra, kao i drugih građevinskih struktura i predmeta iz svakodnevnog života nađenih na ovom nalazištu.

Autor izložbe i jedan od voditelja istraživanja je prof. dr. Antonio Jakimovski koji je prilikom otvaranja izložbe održao kratko predavanje o toku iskopavanja u periodu između 2013. i 2015. godine.