You are here

Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana i noći knjige i autorskih prava 2020. u okviru programa koji su pripremile kolege iz Agencije za bibliotekare, arhiviste i muzealce, uposlenici Zemaljskog muzeja BiH dali su svoj doprinos. 

Iz ZMBiH javilo se nekoliko uposlenika koji su sa javnosti odlučili podijeliti najzanimljivije i korisne naslove koje su uglavnom koristili u proteklo vrijeme. Među preporučenim djelima našli su se naslovi poput zbirke sevdalinki  Miris dunja i monografije Između dvije imperije čiji je ponosni izdavač upravo Zemaljski muzej BiH. 

Od svog osnivanja 1888. godine do danas, uprkos svim teškim vremenima kroz koje je prošao i kroz koje još uvijek prolazi ZMBiH nastoji da održi kontinuitet u izdavačkoj djelatnosti. Krenuvši od izdavanja najstarijeg naučnog časopisa u BiH Glasnika ZMBIH preko različitih kataloga do monografija. 

Osnivanjem Muzejskog društva u Sarajevu osnovana je Biblioteka Zemaljskog muzeja i danas vrijedi za najstariju naučnu biblioteku u državi. Biblioteka danas posjeduje preko 300. 000 svezaka publikacija, knjiga, časopisa i novina. Razmjenu sa istim ili sličnim institucijama danas vršimo s preko 400 institucija širom svijeta i sa 40 institucija  u BiH.

 

https://youtu.be/OhNO0zvt3UY

 

https://youtu.be/j0h1hM4z9qQ