You are here

U spomen na jednog pionira

Osnivanjem Zemaljskog muzeja 1888. godine dr. Ćiro Truhelka postaje prvi kustos za arheološku, etografsku i numizmatičku zbirku Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Dvadesetjednogodišnji entuzijast, visokoobrazovani poliglot i pasionirani slikar u Bosni i Hercegovini provodi najbolje godine svoga života od 1886.  do 1922. godine, kada je umirovljen.

Svojim neprekidnim radom na terenskim istraživanjima i prikupljanju građe za Muzej, objavljivanjem naučnih i književnih radova ostavio je dubok i neizbrisiv trag u Zemaljskom muzeju. Područje njegovog interesovanja ogledalo se na polju istraživanja spomenika sve tri glavne epohe: prethistorije, antike i srednjeg vijeka. Značajniji lokaliteti na kojima je vršio arheološka istraživanja bili su: Glasinac Donja Dolina, Veliki Mošunj, Klakar i dr. Važno je istaći njegov doprinos na polju srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika i interpretaciji natpisa na njima. U periodu od 1906. do 1921. godine vršio je dužnost direktora Muzeja i urednika Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Danas se navršava 76 godina od smrti prvog kustosa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Prisjetimo se lika i dijela dr. Ćire Truhelke.