You are here

Bronzana glavica topuza

  • arheologija srednji vijek glavica topuza

Odsjek:

Nekropola Čipuljić u Bugojnu je od 1959. do 1981. bila lokalitet opsežnih i višeslojnih arheoloških istraživanja. U istočnom dijelu srednjovjekovne nekropole, uz desno rame skeleta mlađe muške osobe, nađena je dobro očuvana bronzana glavica topuza sa bačvasto zaobljenim unutrašnjim stijenkama.

Vanjski izgled glavice topuza karakteriziraju tri niza sa po osam, u središnjem redu krupnijih, a u gornjem i donjem redu neznatno manjih, u osnovi piramidalnih, izduženih izbočina blago zaobljenih ivica. Krupnije izbočine obrubljene su dvama plitkim, fino profiliranim žljebovima. Glavica topuza ima fino profiliran tjemeni i vratni prsten približnih visina.

Za ove karakteristike glavice topuza iz Čipuljića postoji svega nekoliko direktnih analogija u srodnom evropskom materijalu. Kako je u istom grobu nađena i mamuza precizno odredivih tipoloških i hronoloških karakteristika, cijelu grobnu cjelinu možemo datirati u prve decenije 13. stoljeća – što za proučavanja razvoja srednjovjekovnog oružja, kome često nedostaju pouzdane referentne tačke, predstavlja činjenicu od velike važnosti.

 

 

Vrsta materijala i tehnike:

Vrsta predmeta:

Dostupnost 
Glavicu topuza možete vidjeti na Odjeljenju za arheologiju, u stalnoj postavci Bosna i Hercegovina u srednjem vijeku.
  • arheologija srednji vijek glavica topuza