You are here

bronza

Bronzani privjesak

Bronzani privjesak

Japodski privjesak sa lokaliteta Jezerine kod Bihaća narušene strukture. Lomovi su se javili na mjestima koja su postala krhka pojavom korozije.

arheologija prahistorija kaciga

Bronzana kaciga ilirskog tipa

Bronzana kaciga dio je inventara jednog od najbogatijih ratničkih grobova nekropole u Donjoj Dolini iz perioda starijeg željeznog doba. Pripada dijelu odbrambenog naoružanja, a odlikuje se tipološkim karakteristikama starijeg tipa IIA ilirskih kaciga.

Odjeljenje za arheologiju, prethistorija, prahistorija, etruščansko-italska kaciga

Etruščansko-italska kaciga

Kaciga je otkrivena na lokalitetu Vrankamen kod Bosanske Krupe, u neposrednoj blizini mjesta na kojem je otkrivena čuvena ostava afričkog novca i ingota (poluproizvoda).

Odjeljenje za arheologiju, prethistorija, prahistorija, nakit, mlađe željezno doba, srednje željezno doba, sljepoočni kolutovi, Sanski Most

Sljepoočni kolutovi tipa Sanski Most

Naušnice sljepoočničarke tipa Sanski Most nosile su se na području sljepoočnica, okačene na traku koja je išla preko čela. Sastoje se iz dva dijela. Gornji je načinjen od šire trakaste žice, a donji je u obliku dva konusa bez šiljastog dna; dijelovi su spojeni donjim krajevima.

Odjeljenje za arheologiju, prethistorija, prahistorija, kopča, fibula, željezno doba

Fibula s osmičastim ukrasom

Fibula ili kopča je služila za kopčanje odjeće i kao ukras.

arheologija prahistorija narukvica

Narukvica tipa Donja Dolina

Bronzana narukvica tipa Donja Dolina je narukvica otvorenih krajeva, sa dvije vrste poprečnih rebara: rebra ukrašena sa po tri dugmeta, i neukrašena rebra.

arheologija prahistorija kutija za nakit

Larnax – kutijica za nakit

Bronzana kutijica pravougaonog oblika, sa željeznom osovinom za poklopac i malom bravicom, namijenjena za držanje nakita.

arheologija prahistorija mač

Kratki bronzani mač

Ostava iz kasnog bronzanog doba, otkrivena u Velikom Mošunju kod Viteza 1913. godine, sadrži ekskluzivne i raznovrsne nalaze ukrasne namjene.

arheologija srednji vijek glavica topuza

Bronzana glavica topuza

Nekropola Čipuljić u Bugojnu je od 1959. do 1981. bila lokalitet opsežnih i višeslojnih arheoloških istraživanja.

arheologija antika skulptura
<

Bronzana ruka Sabazijeva kulta

Prostor današnje Srebrenice u antičkom periodu bio je rudarsko i administrativno sjedište, odakle se upravljalo rudnicima u čak dvije provincije: Dalmaciji i Panoniji.

Stranice