You are here

Bronzana ruka Sabazijeva kulta

  • arheologija antika skulptura

Odsjek:

Prostor današnje Srebrenice u antičkom periodu bio je rudarsko i administrativno sjedište, odakle se upravljalo rudnicima u čak dvije provincije: Dalmaciji i Panoniji. Na razmjerno uskom području pronađen je veliki broj rimskih objekata, urbanih naselja, mozaika, nekropola, pokretnih predmeta i ostataka različitih kultova. 

Bronzana ruka pronađena na lokalitetu Gradina kod Srebrenice svjedoči o jednom takvom kultu: kultu boga Sabazija. Dosta raširen širom Rimskog carstva, Sabazijev je kult spadao u red orgijastičko-egzotičnih istočnih kultova. Samo štovanje je podrazumijevalo niz orgijastičkih radnji, padanje u trans i slično. Sam Sabazije je u nekim područjima bio poistovjećen sa Zeusom, Dionisom i drugim božanstvima. Kolijevkom tog kulta smatra se Frigija, iz koje se to vjerovanje dalje proširilo Evropom. 

Na predmetu su prikazane četiri životinje: kornjača, žaba, zmija i gušter, dok je na palcu ruke prikazana šišarka. Do danas, ovo je jedino svjedočanstvo o prakticiranju Sabazijeva kulta na prostoru današnje Bosne i Hercegovine.

Datiranje:

Vrsta materijala i tehnike:

Vrsta predmeta:

Dostupnost 
Ruku Sabazijeva kulta možete vidjeti na Odjeljenju za arheologiju, u stalnoj postavci Bosna i Hercegovina u antičko doba.
  • arheologija antika skulptura