You are here

Golubača — Russula virescens (Schff. ex Zant.) Fr.

  • Odjeljenje za prirodne nauke, botanika, gljive, Macromycetes, golubača

Odsjek:

Jedna od najukusnijih i najprepoznatljivijih gljiva iz porodice krasnica (Russulaceae). Veoma česta gljiva, naročito u hrastovo-grabovim šumama, mada se može javiti i u četinarskim šumama pored jela. Raste od kraja proljeća do jeseni, ponekad u velikim grupama.

Klobuk je okruglast, u sredini ulegnut a na rubovima raspucan. Cijela površina klobuka je raspucana, što je prepoznatljiva karakteristika. Boja klobuka je najčešće zelenkasta, mada može biti i bjelkast do bjelkastozelen. Stručak je bijel, krhak i pun. Listići su bijeli do kremkasti, gusti, lomljivi.

Meso je bijelo i tvrdo, okus i miris ugodni. Golubača je jestiva i kvalitetna gljiva.

Vrsta predmeta:

Dostupnost 
Golubaču možete vidjeti u izložbi Gljive na Odjeljenju za prirodne nauke.
  • Odjeljenje za prirodne nauke, botanika, gljive, Macromycetes, golubača