You are here

Gospina papučica – Cypripedium calceolus L.

  • Odjeljenje za prirodne nauke, botanika, herbarij, gospina papučica, endemi

Odsjek:

Vrsta koju mnogi smatraju najljepšom evropskom orhidejom (Orchidaceae), jedna je od najrjeđih biljnih vrsta u Bosni i Hercegovini.

Latinski je naziv dobila zbog oblika svog cvijeta koji podsjeća na papuču: Cypripedium doslovno znači Venerina obuća, dok je naziv vrste calceolus latinska riječ za cipelicu. Cvjetovi su joj egzotičnog izgleda: ocvijeće je purpurno-smeđe i okružuje veliku i napuhanu „mednu usnu” limunasto žute boje. Još jedna specifičnost ove vrste su dva prašnika (ostale orhideje imaju po jedan). Odlikuje se i ugodnim mirisom, koji podsjeća na marelicu. Cvjeta u maju i junu, u višim planinskim predjelima i u julu.

Činjenica da je ovo ujedno i jedna od najsporije rastućih biljaka na svijetu – treba između 6 i 11 godina da stvori prve cvjetove i sjemenke – doprinosi njenom ugroženom statusu. Evidentirana je kao veoma ugrožen takson. Registrirana je na planini Klekovači, u okolini Sarajeva (Bukovik, Paljanska Miljacka) i u kanjonu Rakitnice. Primjerci su pohranjeni u bosanskohercegovačkoj herbarskoj zbirci (SARA).

Dostupnost 
Predmet je dio sistematske naučne zbirke Herbarij, a dostupan je uz konsultacije sa administracijom muzeja i kustosom.
  • Odjeljenje za prirodne nauke, botanika, herbarij, gospina papučica, endemi