You are here

Hermanov ušljivac – Pedicularis hoermanniana K. Malý

  • Odjeljenje za prirodne nauke, botanika, endemi, Hermanov usljivac, Pedicularis hoermanniana K. Maly

Odsjek:

Višegodišnja biljka iz porodice stupnikovica ili zijevalica (Scrophulariaceae). Opisao ju je Karlo Malý, davši joj ime u čast Koste Hörmanna, dvorskog savjetnika i priznatog političkog, društvenog i kulturnog radnika svoga vremena, koji je sa grupom istomišljenika pokrenuo ideju o osnivanju muzeja u Sarajevu.

Biljka je visoka 35–60 cm, rijetko i do 100 cm. Stabljika je uspravna, nerazgranata i cjevasta. Gusto je obrasla izduženim i zašiljenim listovima izduženo-zašiljenog oblika, golog lica i pahuljastog naličja. Cvjeta u junu i julu, negdje i do augusta. Veliki broj cvjetova sumporno žute boje tvore cvast (inflorescenciju), koja je često izdužena (i do 25 cm). Plod je zašiljena jajolika čahura koja sadrži veći broj bjeličastih sjemenki.

Stanište biljke u Bosni i Hercegovini su planine oko Sarajeva (Jahorina, Bjelašnica, Treskavica), Romanija, Tjentište, Zelengora, Cincar planina, Zovik, Kalinovik i Gacko. Locus classicus ove endemične vrste su padine Bukovika prema dolini Vogošće kod Sarajeva. Prema stepenu ugroženosti, svrstana je u kategoriju ugroženih ili ranjivih vrsta.

Dostupnost 
Predmet je dio sistematske naučne zbirke Herbarij, a dostupan je uz konsultacije sa administracijom muzeja i kustosom.
  • Odjeljenje za prirodne nauke, botanika, endemi, Hermanov usljivac, Pedicularis hoermanniana K. Maly