You are here

Anthroherpon cylindricollis (Apfelbeck)

  • Odjeljenje za prirodne nauke, zoologija, insekti, kukci, pećine, endem, endemska vrsta

Odsjek:

Kraško područje Dinarida pokriva veći dio Bosne i Hercegovine a izuzetno je bogato raznovrsnim tipovima podzemnih staništa koje odlikuje veliko bogatstvo vrsta, među kojima je posebno velik broj endemičnih. U entomološkim kolekcijama Zemaljskog muzeja nalazi se veliki broj vrsta koje naseljavaju ova staništa u Bosni i Hercegovini, uključujući i značajan broj tipskih primjeraka pećinskih insekata sa područja Bosne i Hercegovine.

Među njima je i Anthroherpon cylindricollis, endem bosanskohercegovačkih pećina, koji je prvi put otkriven u pećini kod sela Golubovići, kod Rogatice, i kojeg je Viktor Apfelbeck opisao u Glasniku Zemaljskog muzeja 1889. godine. Pored tipske podvrste Anthroherpon cylindricollis cylindricollis, kasnije su u Bosni i Hercegovini opisane još dvije: Anthroherpon cylindricollis scaphium iz Mračne pećine i Anthroherpon cylindricollis thoracicum iz Novakove pećine na Romaniji. Vrsta do sada nije pronađena izvan Bosne i Hercegovine.

Vrsta materijala i tehnike:

Dostupnost 
Endemskog pećinskog insekta možete vidjeti u izložbenoj zbirci insekata Balkanskog poluostrva, na Zoološkom odsjeku Odjeljenja za prirodne nauke.
  • Odjeljenje za prirodne nauke, zoologija, insekti, kukci, pećine, endem, endemska vrsta