You are here

Vijesti

Godišnja press konferencija Zemaljskog muzeja BiH 2024.godine

Cijenjeni posjetitelji,

u petak 04.10.održana je redovna godišnja press konferencija Zemaljskog muzeja BiH, na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja u tekućoj godini.

Detaljnije pogledajte na linku.

 

Promocija projekta Vladarice Balkana u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

19. septembra 2024  Zemaljski muzej BiH je otvorio VR showroom na temu Vladarice Balkana (SheLeaders), a koji je rezultat istoimenog dugogodišnjeg regionalnog projekta.

Zemaljski muzej BiH dostavio finansijski izvještaj

Zemaljski muzej BiH je 30.08.2024.godine dobio Zaključak Vlade Federacije BiH, V.broj. 1341/2024 od 29.08.2024.godine, koji je donesen  na 40.

Svjetski dan roda

Danas, 24.08., obilježava se Svjetski dan roda. Red roda (Ciconiiformes) obuhvata 18 vrsta iz šest rodova. Nama su napoznatije bijela roda (Ciconia ciconia) i crna roda (Ciconia nigra) koje tokom gniježđenja obitavaju u našim krajevima, a zatim sele.

Izložba "Delmati: snaga zajedništva" otvorena u Zemaljskom muzeju BiH

U Zemaljskom muzeju BiH 14.08.2024. godine, otvorena je izložba "Delmati: Snaga zajedništva".

Homagge izložbe “Ispričat ću ti priču“ Arheološkog muzeja Zadar

Izložba „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija“ otvorena je prošle sedmice u Arheološkom muzeju Zadar, a predstavlja hommage izložbi „Ispričat ću ti priču“ koja je od 2016. do 2024. gostovala u dvadeset gradova širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Predstavljen novi međunarodni projekat Zemaljskog muzeja BiH, Univerziteta Ferara i Univerziteta La Sapienza of Rome "AFTER THE ICE"

U utorak, 18.06.2024. godine u izložbenoj sali stalne postavke “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba” održana je press konferencija povodom novog naučno-istraživačkog projekta pod nazivom “After the ice-Forager uses of persistent places".

 

Najava konferencije: Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta: 250 godina balade “Hasanaginica”

Čast nam je obavijestiti vas da će Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, pridružena članica Univerziteta u Sarajevu, 28. oktobra 2024. godine organizovati internacionalnu konferenciju Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta: 250 godina balade “Hasanaginica”.

IZLOŽBA "MANGA, HOKUSAI, MANGA" U ZEMALJSKOM MUZEJU BiH

Dragi posjetioci,

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe pod nazivom „Manga, Hokusai, Manga“, u organizaciji Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Embassy of Japan in Bosnia and Herzegovina i Japan Foundation.

ČETVRTKOM U ZEMALJSKOM MUZEJU BiH: KONCERTI POD ČAMCEM

KAMERNI HOR MUZIČKE AKADEMIJE UNIVERZITETA U ISTOČNOM SARAJEVU

23. 05. 2024. godine u 20h

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN I EVROPSKA NOĆ MUZEJA 2024. GODINE U ZEMALJSKOM MUZEJU BOSNE I HERCEGOVINE

U subotu, 18. maja 2024. godine, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, uz naše drage posjetioce obilježili smo manifestaciju „Međunarodni dan i Evropska noć muzeja 2024. godine“ održavanjem prigodnog kreativno-edukativnog programa, koji je trajao od 10 do 22 sata.

OTVORENA INKLUZIVNA IZLOŽBA "PRIRODA NA DODIR" U ZMBIH

Inkluzivna izložba „Priroda na dodir“ je od 10. maja 2024. godine dostupna muzejskoj publici u Zemaljskom muzeju BiH. Ova izložba je načinom prezentacije i svojim sadržajem prilagođena osobama sa invaliditetom.

MEĐUNARODNI DAN I EVROPSKA NOĆ MUZEJA 2024. GODINE

Dragi prijatelji i posjetioci Muzeja,

Pozivamo vas da zajedno obilježimo „Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja 2024“, u subotu, 18. maja 2024. godine u prostoru Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, od 10.00 do 22.00 sata.

IZLOŽBA "PRIRODA NA DODIR" U ZEMALJSKOM MUZEJU BOSNE I HERCEGOVINE

Dragi posjetioci,

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na otvorenje izložbe modela živog svijeta pod naslovom „PRIRODA NA DODIR“ u petak, 10. maja 2024. godine u 14.00 sati (Odjeljenje za prirodne nauke ZMBiH).

POVODOM DANA PLANETE ZEMLJE (22. APRIL) ORGANIZOVANA AKCIJA UREĐENJA BOTANIČKOG VRTA ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE

U ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine organizovana je akcija sadnje, čiščenja, orezivanja, pljevljenja, odnosno uređenja Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja BiH, konkretno centralnog i južnog dijela.

MONUMENTAL: NOTRE-DAME & KUPOLA NA STIJENI

Fotografi Fondacije VII Tomas van Houtryve i Zijah Gafić imali su priliku da dobiju nezapamćen pristup nekim od najznamenitijih vjerskih objekata na svijetu. Na zadatku za časopis „National Geographic Magazine“ fotografirali su Kupolu na stijeni u Jerusalemu i katedralu Notre-Dame u Parizu.

POZIV ZA PREDAJU RADOVA ZA GLASNIK ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE, SVESKA ETNOLOGIJA, BROJ 52 ZA 2024. GODINU

Poštovane kolegice i kolege,

Uredništvo Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, sveska Etnologija, poziva sve zainteresovane da predaju radove za svesku broj 52 za 2024. godinu.

OBILJEŽAVANJE 136. ROĐENDANA MUZEJA

U četvrtak, 1. februara 2024. godine, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je proslavio svoj 136. rođendan zajedno sa vjernim posjetiocima i prijateljima. Realizovan je bogat cjelodnevni program posvećen našim posjetiocima.

Poziv za predaju radova za Glasnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine - sveska za Arheologiju, broj 56 za 2024. godinu

Poštovane kolegice i kolege, Uredništvo Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, sveska Arheologija  poziva sve zainteresovane da predaju radove za svesku broj 56 za 2024. godinu.

PROMOCIJA GLASNIKA ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE, SVESKA ZA ARHEOLOGIJU BROJ 55, ZA 2023. GODINU

Promocija Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Sveska za Arheologiju broj 55, za 2023. godinu

 

Promotori:

dr. sc. Mario Gavranović

Stranice