You are here

Skulptura boginje Dijane

  • arheologija antika skulptura

Odsjek:

Historiografska i arheološka istraživanja na prostorima današnje Bosne i Hercegovine potvrđuju poznatu činjenicu da su stari Rimljani, paralelno sa širenjem svoje teritorije, širili i civilizacijski utjecaj, koji se jasno prepoznaje, između ostalog, i po širenju njihovih vjerskih kultova. 

Kao rezultat tog procesa, prvenstveno kroz arheološki materijal koji se nalazi u zbirkama Zemaljskog muzeja BiH, razaznaje se ondašnja vjerska slika ovih prostora, na kojima su u isto vrijeme štovana rimska, domaća, grčka i orijentalna božanstva. Iz istog arheološkog materijala, također se prepoznaje vrlo zanimljiv proces poznat kao interpretatio romana, prema kojem su se božanstva identičnih ili sličnih osobina različite geografske i kulturološke pozadine ujedinjavala u jedan kult.

Među malim i otud značajnijim brojem metalnih skulptura božanstava kao što su Prijap, Amor ili Apolon, posebno mjesto zauzima skulptura boginje Dijane, nađena na lokalitetu Talež kod Trebinja. Prikaz se odlikuje minucioznom, visokokvalitetnom izvedbom, a Dijana je u klasičnoj rimskoj, izrazito naboranoj suknji, s lijevom nogom koja je u koljenu blago savijena, dok je desna malo podignuta i oslonjena na prste. Kvalitet i stilske osobine izvedbe upućuju na zaključak da se radi o predmetu uvezenom iz nekog od proizvodnih centara sa Apeninskog poluotoka.
 

Vrsta materijala i tehnike:

Vrsta predmeta:

Dostupnost 
Figurinu boginje Dijane možete vidjeti na Odjeljenju za arheologiju, u stalnoj postavci Bosna i Hercegovina u antičko doba.
  • arheologija antika skulptura